Eskişehir Kurbanlık
Hayvancılık - Kurban - Kurbanlık - Büyükbaş - Küçükbaş Kurban Satış Hizmetleri
Sevinç Mahallesi, 234. Sokak, No:23
kurbanlik@eskisehir.net.tr
0507 589 55 28 - 0507 589 55 26 - 0532 426 81 94

Genel Bilgiler

Nelere Dikkat Etmeli?   |  Kurban İbadeti Nedir?

 



Nelere Dikkat Etmeli?


•Kurban satış yerlerinin etrafı branda çevrili , üstü kapalı,, satıcı ve alıcıların su, tuvalet, kapalı oturma yeri gibi sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde oluşturulacak.


• Kurban kesim yerleri dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, hijyenik şartlara uygun yerler olacak.


•Kurban kesiminde, halk eğitim merkezlerinde düzenlenen kesim elemanı yetiştirme kursundan belge alanlar görevlendirilecek.


•Mezbaha ve kesim yerlerinde randevu sistemi getirilerek sıkışıklık önlenmeye çalışılacak.


•Bayrama kadar kurban hizmetlerinin sağlıklı ortamlarda verilmesi için vatandaşların bilgilendirilmesini isteyen diyanet işleri başkanlığı kurban kesim yerlerinde yeterli sayıda personel görevlendirecek.

Kurban, ibadet niyeti ile belirli zamanda, belirli nitelikleri taşıyan hayvanı, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak amacı ile kesmektir. Kurban kesmek, mali bir ibadettir. Allah'a bir şükran, bir teşekkür borcudur. Kurban kesen, Allah'a yaklaşmış, O'nun hoşnutluğunu kazanmış olur.

 Kurban kesmek mal ile yapılan bir ibadettir ve vacibtir. Hicretin ikinci yılında emredilmiştir.
 Zenginlerin, kestikleri kurban etlerinden fakirleri yararlandırması, müslümanlar arasında sevgi ve kardeşlik duygularını güçlendirir. Varlıklı insanlarla birlikte yoksullar da sevinir. Kurbanla gelen bu sevinç toplumun huzur ve mutluluğunu arttırır.

 Sevgili peygamberimiz: «Kim (mal) genişliği bulur da kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın.» (et-Terğib ve't-Terhib, c.II, s.155) buyurarak kurban kesmenin zenginler için önemli bir görev olduğunu belirtmiştir.

 Kurban Nasıl Kesilir?

Hayvan incitilmeden kesilecek yere götürülür. Devenin dışındakiler kıbleye karşı sol tarafları üzerine yavaşça yatırılır. Kolaylık olması için üç ayağı da bağlanır. Sonra kesecek olan:
 "Allahü ekber, Allahü ekber, lâ İlâhe illallahü vellahü ekber, Allahü ekber ve Lillahilhamd. Bismillâhi Allahü ekber'' der, ara vermeden büyük ve keskin bir bıçakla keser.
 Sadece "Bismillâhi Allahü ekber'' diye kesse de olur.
 Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının kesilmesi gerekir.
 Kurban kesildikten sonra sahibi, Allah rızası için iki rekat namaz kılar, sonra da dua ederek Cenâb-ı Hak'tan dileklerde bulunur.

Kurban Etinin Taksimi

Deve ve sığır gibi hayvanlar ortaklaşa kurban edildiğinde etleri ortaklar arasında tahmini olarak değil, tartılarak taksim edilir. Ancak bir ailenin fertleri için kurban edilen hayvanın etini taksim etmek gerekmez. Bunun gibi ortaklaşa kurban kesenler kurban etini tamamen yoksullara veya bir hayır kurumuna verecek olurlarsa yine kurban etini taksim etmeleri gerekmez.
 Kurban etinin hepsini yoksullara sadaka olarak dağıtmak veya kendisi ve çoluk çocuğu için alıkoymak caiz ise de, en uygun olanı, kurban etini üçe taksim edip, birini kurban kesmeyen yoksullara sadaka olarak dağıtmak, bir bölümünü de akraba, tanıdık ve komşulara ikram etmek, birini de kendi çoluk çocuğu ile yemektir.

Kurban etinden müslüman olmayan komşulara da vermek caizdir.

Şayet kurban kesen kimsenin çoluk çocuğu kalabalık ve hali vakti de çok iyi değilse bu takdirde kurban etini sadaka ve hediye olarak dağıtmayıp, tamamını çoluk çocuğu için alıkoyması daha uygun olur. Çünkü kan akıtmakla kurban vecibesi yerine getirilmiştir.

 





Nelere Dikkat Etmeli?